Ask it Forward #11 Sietske van Zanten

#11 Sietske van Zanten – ‘Hoe geef jij onze aarde door?’

‘Kunst kan jou in het kleine, dagelijkse veranderen’  

In deze podcast onderzoekt Sietske van Zanten – directeur van het LAM museum in Lisse –de vraag die Donald Pols haar stelt: ‘Hoe geef jij onze aarde door?’ Deze vraag heeft volgens haar veel raakvlakken met kunst kijken 

Met haar openen verwonderende blik neemt zij de luisteraar mee naar een geluidsfragment van Susan Philipsz. Deze Schotse kunstenaar hoor je zingen als je aan komt lopen bij het LAM museum. Zij zingt dit nummer als ongeschoolde zangeres door een Britse supermarkt ketenAlsof het onbedoeld is en je haar betrapt tijdens het winkelen, omdat ze de microfoon is vergeten uit te zetten. Dit kunstwerk klinkt elke keer anders, ook nu ik het hier weer hoor‘, zegt Sietske. ‘Het maakt een moreel dilemma bij me los, want wat is het verschil tussen wat we willen en wat we nodig hebben? En is er wel een alomvattend, tijdloos antwoord te geven op de vraag hoe wij goed kunnen zorgen voor onze aarde?  

 

De kunst

Geluidsfragment van Susan Philipsz – te horen in de podcact of beluister het hier

 

De kern

  • ‘Het geluidskunstwerk van Susan Philipsz zet mij aan het denken over verlangen en verleiden met vragen als: weet ik wel wat goed is? Over tien jaar kan dat misschien niet het juiste zijn geweest. 
  • Mijn moeder gaf mij mee om de wereld net wat mooier achter te laten dan je hem hebt gevonden. Dat is ook wat ik mijn kinderen meegeef. Als we dat doen, dan wordt de wereld er mooier op.  
  • Je bent zo gewend om door te gaan en niet stil te staan. Dat is wat ik in mijn vak wil doendoor kunst in stilte kijken naar jezelf en jouw omgeving.  
  • In eerste instantie trek je naar kunst die je veilig vindt, omdat het mooi of knap is gemaakt. Maar dat zijn niet altijd de kunstwerken die op langere termijn het meeste teweegbrengen. Zo is het eigenlijk ook met dat wat goed is voor onze aarde. 
  • Itamar Gilboa, een kunstenaar uit onze collectie, speelt met comfort en de short-term kick. In het LAM is een porseleinen installatie te zien van zijn eet-dagboek, waarbij de hamburger van goud is.   
  • Ik kan mij herinneren dat ik als kind al twijfelde of ik het goede deed. Dat twijfelen over de juiste keuze houdt mij scherp 
  • De Kunst is een onzeker terreinMet het LAM team proberen wij deze onzekerheid weg te nemen. 
  • Kunst kan jou in het kleine, dagelijkse veranderen en daar hoef je geen voorkennis voor te hebben.  
  • Wat ik wil bereiken is dat er verbinding ontstaat tussen museumbezoekers en teamleden. Door met respect naar elkaar te luisteren, kan dat jouw blik verruimen. Met die openheid maak je de wereld mooier.’ 
  • ‘Er zijn geen feiten, slechts interpretaties’  Nietzsche 

 

Luister hier naar Sietske van Zanten via jouw favoriete podcast app:

 

Gerelateerde podcasts

Geef de vraag van Ask it Forward door: