Ask it Forward #36 Noelle Aarts – ‘Hoe kan de overheid mensen bereiken?’

Noelle Aarts is deskundige op het gebied van conflict, communicatie en dialoog over complexe maatschappelijke vraagstukken. 

Ze is bijzonder hoogleraar Socio-Ecologische Interactie bij het Instituut voor Science in Society (ISiS) aan de Radboud Universiteit. Noelle onderzoekt sinds jaar en dag het verloop van gesprekken over complexe aangelegenheden en waarom gesprekken tussen andersdenkenden in veel gevallen eerder een verdere verwijdering dan een toenadering tot gevolg hebben.  

Met de vraag van voormalig minister Barbara Visser in de hand, neemt ze ons mee naar De Toren van Babel.

De naam Babel is waarschijnlijk afkomstig van de grote stad Babylon. Het Bijbelse verhaal vertelt dat – net als vele andere naties in de menselijke geschiedenis –  de inwoners van Babel hadden besloten naar de hemel te willen reiken om beroemd te worden (Genesis 11:4).  

Volgens het Bijbelse verhaal bleef dit project niet lang voor God verborgen. Hij daalde af naar de aarde. In plaats van het enorme bouwwerk te vernietigen, besloot hij ‘spraakverwarring onder hen teweeg te brengen, zodat ze elkaar niet meer verstaan’. Toen de trotse bouwers niet langer met elkaar konden praten, verlieten zij de stad en verspreidden zich over de wereld.  

Ben jij benieuwd hoe wij mensen Babylonische spraakverwarring kunnen voorkomen en de overheid mensen kan bereiken? Luister nu!

Luister naar deze prachtige Ask it Forward aflevering via jouw favoriete podcast app:

De kunst

De toren van Babel, Pieter Brueghel de Oude (1563)

 

In de podcast verwijst Suzanne naar dit gesprek met o.a. wijlen David Bohm ‘Art Meets Science and Spirituality in a Changing Economy’ 

Nieuwsgierig naar meer?    Gerelateerde podcasts

    Deel Ask it Forward met andere nieuwsgierige geesten: