Marjolijn Zwakman

Marjolijn Zwakman

Nieuwsgierig naar:
Hoe verhoudt het individu zich tot het systeem? En wie zijn wij in relatie tot elkaar los van onze rollen?

De vraag die je raakt:
Wat gebeurt er als we regels en protocollen van het systeem tijdelijk loslaten? Welke spanning toont zich dan en welke wijsheid komt daarin vrij?

De zin van je leven:
Ik was een meisje van acht en speelde een waarzegster in een toneelstuk op school. Ik moest opkomen uit een luik. Maar… ik stapte op mijn rok. Daar stond ik, in mijn onderbroek. Voor het publiek. Dat was eigenlijk een grote bevrijding. Ik hoefde niets meer hoog te houden en kon uit die stijve rol stappen. Ik moest lachen, en de mensen in de zaal ook. De magie was doorbroken, en daar stond ik, als mezelf. Dat was zo’n belangrijk moment voor me. Toen ontdekte ik: dit wil ik, écht contact met publiek. Geen rol om me achter te verschuilen. Echt contact met het publiek en mijn opdrachtgevers is nog steeds de essentie van mijn werk.

Meesterlijk in curiosophy pijlers:
Slimme sensitiviteit, dialoog, vragend vermogen

Werkwijze:
In mijn werk als performance kunstenaar sta ik met beide benen in de maatschappij. Mijn podium is niet de theaterzaal of het festival maar ‘de organisatie’. Ik werk voor heel verschillende opdrachtgevers mee aan complexe vraagstukken. Ik maak workshops, langer lopende projecten, performances en tekeningen voor deze instellingen en bedrijven. In mijn workshops creëer ik een veilige ruimte voor onderzoek. Ik nodig mensen uit om de vrijheid te voelen die ik als kunstenaar heb leren omarmen om vaststaande structuren en rollen te onderzoeken. Concreet doe ik dit bijvoorbeeld via de werkwijze van het Forum, een interactief spel met diepgang waarin deelnemers via belichaamd onderzoek tot nieuwe inzichten te komen (een nadere toelichting lees je op mijn website).

Ervaring:
Regelmatig werk ik voor bedrijven om complexe vraagstukken vanuit een kunstenaarsperspectief te benaderen. Zo werk ik op dit moment met senior teachers van een Hogeschool rond het thema Professionele Ruimte.
In samenwerking met The TurnClub ontwikkel ik workshops en langer lopende projecten om maatschappelijke vraagstukken met een kunstenaars-mindset te onderzoeken. Als lid van de Kenniskring van van het lectoraat Change Management ontwerp en begeleid ik workshops waarin het niet alleen draait om veranderkunde (‘management of change’) maar ook om manieren om management zelf te veranderen (‘changing management’).  Als performer werk ik nu sinds zeven jaar (on)regelmatig samen met de verbindende ontregelaars van Circus Andersom. We onderzoeken wat er nog meer mogelijk is in contact tussen mensen, buiten de vastgelegde regels en protocollen.

Publicaties en onderzoeken:

Meer weten?
LinkedIn Marjolijn

Wil je in contact komen met Marjolijn?
085-620 4700 of mail@thecuriosophycollective.com