Slimme sensitiviteit; een kwestie van waarnemen
Door: Esther van Ham – Curiosophy coach
Sensitiviteit is essentieel in de zoektocht naar antwoorden op complexe vraagstukken. Te vaak vergeten we onze gevoelsmatige antennes in te zetten als krachtig instrument om richting te vinden en geven. Hoe zet je je eigen sensitiviteit in om tot onderling begrip en duurzame keuzes te komen? Esther van der Ham deelt haar zienswijze.
De piramide van waarneming
Esther: ‘Slimme sensitiviteit is in mijn ervaring een authentiek onderdeel van wie we zijn als persoon. Ieder mens neemt veel meer waar dan waar we ons in het hier en nu bewust van zijn. Het verruimen van dit bewustzijn van waarnemen verbindt je met jouw eigen sensitiviteit, wat niets meer is dan jouw subtielere vorm van waarnemen.’
Je kunt het zien als een piramide van waarneming:

Piramide van waarneming
Hoe meer ontspanning er is en hoe meer aandacht je hebt voor je eigen waarneming, des te meer je daadwerkelijk waar gaat nemen. Dit gaat van “in-your-face” naar subtiele informatie, en vaak van denken naar voelen. Maar ook van het waarnemen van een dominante gedachte naar een completer beeld van al je gedachten, ook de subtiele.
Al die informatie kan je benutten om de kwaliteit van impact van jouw dagelijkse activiteit te vergroten. Maar regelmatig ontmoet ik mensen bij wie er zo veel stress is,dat er zelfs geen plek is voor het helder waarnemen van de “in-your-face” gedachten. Er is alleen maar stress.
“Sit in meditation for 20 minutes a day, Unless you’re too busy; you should sit for an hour”
~ Zen gezegde ~
Hoe wordt sensitiviteit constructief?
Onze sensitiviteit wordt constructief zodra het ons lukt onze waarneming te verruimen. En actief ruimte te scheppen voor onszelf en voor onze teams om ons (bijvoorbeeld in overleg situaties) ontspannen te concentreren. Welke ruimte creëren we voor onszelf en anderen? Wanneer zetten we door de dag heen “onze gedachten eens op een rijtje”? Of hoe vaak “verruimen we onze blik”? En wanneer creëren we deze ruimte voor anderen?
Hier wordt in onze maatschappij (nog) niet zo veel direct naar gevraagd. Wel indirect, want iedereen vindt het fijn als er in een gesprek oprechte belangstelling is naar onze visie en ons verhaal achter die visie. En toch is het niet iets waar veel mensen actief dagelijks mee bezig zijn, laat staan dat het een vast onderdeel is van onze ‘way of working’.
“Het actief ruimte maken voor onze sensitiviteit zal de kwaliteit van onze beslissingen en ons handelen enorm verbeteren, omdat we kunnen gaan putten uit informatie en kennis die voor het oprapen ligt. Alleen moeten we de tijd nemen om deze ook op te rapen.”
Dit kunnen we doen door onszelf (en onze teams) te laten wennen aan onze eigen ‘smart sensitivity’. Want hoe meer ruimte we er voor maken en aandacht aan geven, des te beter en makkelijker gaan we het herkennen en kunnen we het gaan toepassen in ons dagelijks leven. Oprechte nieuwsgierigheid is hiervoor de sleutel.