Wat als… we van die ‘historische misser’ nou eens een historische leerervaring maken?

Door: Suzanne Leclaire – Noteborn, Founder | CEO The Curiosophy Collective

Vandaag vindt het debat plaats over ‘de historische misser’. Het ‘verkeerd-om-A4’ van Kajsa Ollongren. Dit soort ontwikkelingen werken altijd diep op mij door. Omdat dit soort ‘levende voorbeelden’ zoveel vertellen over waar we staan met zijn allen. In elk golfje zit de zee. Dit is zo’n golfje.

 

Ik denk aan de voorzitter…

Wat als Khadija Arib vanavond de uitnodiging zou doen aan de leden van de Twede Kamer en ons thuis om ‘dit pijnlijke voorbeeld’ eens écht te onderzoeken met elkaar? door te oefenen met  ‘open blijven’ terwijl je luistert i.p.v ‘jezelf dicht zetten met oordeel’?

Wat als zij er – net als de gebarentolk – iemand bij zou halen die de leiders meeneemt door de principes van dialoog. Een van-debat-naar-dialoog tolk. Zodat zij het verschil leren begrijpen en gaan ervaren.

Wat als Ollogren en Jorritsma niet tegenover de anderen gepositioneerd worden, maar – na het delen van hun perspectief op de zaak – wordne gevragd naast en te midden van de andere kamerleden plaats te nemen voor een gelijkwaardig gesprek van mens tot mens?

Wat als Khadija de kijkers thuis zou uitnodigen om eens goed te kijken naar de wijze waarop onze gezaghebbers dit gesprek voeren i.p.v. iets te vinden van wat ze inhoudelijk zeggen? Zonder oordeel over of ze dat goed of slecht doen.

Dan zou deze ‘historische misser’ dan een ‘historische leerervaring’ kunnen worden. Voor iedereen een stuk interessanter, moreler en veiliger. Veiliger. Voor Pieter Omtzigt, Kajsa Ollongren, Annemarie Jorritsma, Mark Rutte en iedereen die zijn nek uitsteekt omdat hij het goede wil doen voor ons land. Veiliger voor ons, want wij zijn hun áchterban’. Khadija, zullen we ‘de politieke arena’ vanavond eens omvormen tot tijdelijke publieke onderzoeksplek?