Hoe blijf je staande in een wereld van afstand?

 

Door: Peter Rombouts, Curiosophy Consultant en Academy Master

 

We leven sinds enkele maanden in een tijd waarin we afstand moeten bewaren tot elkaar. Nieuw? In zekere zin minder dan je zou denken. In het zoeken naar antwoorden op complexe vragen bouwen we – onbewust – voortdurend afstand in tot onze gevoelens en gedachten. Peter Rombouts – organisatie adviseur en drievoudig wereldkampioen Argentijnse Tango – deed in tijden van corona op zijn unieke, eigen wijze onderzoek naar de vraag ‘Hoe blijf je staande in een wereld van afstand?’ Zie een korte weergave daarvan in deze video.

 

 

Is afstand wel zo nieuw?

Nooit eerder waren we zo bewust bezig met het houden van afstand tot elkaar. Terwijl we er in cognitieve en emotionele zin onbedoeld erg bedreven in zijn geraakt. Afstand tot ons eigen verlangen, onze geliefden, de organisaties waarin we werken, de grote maatschappelijke vragen, de natuur is van alle tijden. Dat ziet Peter Rombouts voortdurend terug in zijn werk als begeleider van individuen en organisaties. Dat fysieke afstand nu zo indringend ons leven van alledag bepaalt, is wel nieuw. Een uitgelezen kans om te ervaren wat dat met ons doet. Peter onderzocht het ‘in beweging’.

 

Vanuit een reset opnieuw contact maken

“Deze dans is eigenlijk positiever dan ik dacht. In die zorgwekkende tijd werd ik in de dans bewust van waar ik ben en wat mijn positie is. Ik kreeg opnieuw gevoel voor alles om me heen. Een ‘reset’ als het ware. En vanuit die reset kon ik opnieuw de relatie naar buiten maken.”

Peter: “Nu we allemaal fysiek zo worden teruggeworpen op onszelf en ons bewust worden van de afstand tot anderen, opent zich de mogelijkheid om onze relaties te onderzoeken, zo mogelijk te herscheppen. Door in eerste instantie onze eigen positie opnieuw te ervaren. Te weten waar je begint en ook eindigt. Als je je daar bewust van bent, kun je ook vanuit die positie contact maken met dat wat er om je heen aanwezig is. Precies daarin ligt een kans besloten: ons bewust worden dat we in elke relatie (persoonlijk en professioneel) iets nieuws kunnen brengen, iets anders kunnen doen, een dynamiek kunnen losmaken, een interactie kunnen waarderen.”

 

Verbinder tussen twee werelden

Peter Rombouts begaf zich als professioneel danser en organisatieadviseur lange tijd in twee werelden. De wereld van organisaties, waarin hij het belang van structuren, processen en taal leerde. En de wereld van dans, waarin hij de verbindende kracht van innerlijke ervaringen, emoties en fysieke bewegingen ontdekte. Lang hield hij deze werelden gescheiden. Tot hij in 2008 ervoer wat er gebeurt als deze werelden samen komen. Sindsdien ondersteunt hij individuen, teams en organisaties bij leiderschap en ‘beweging’ krijgen in complexe vraagstukken van persoonlijke of organisatorische aard.

Kijk naar deze korte film en ervaar hoe Peter onderzoekt ‘wat staande in een wereld van afstand blijven’ betekent.

Wil je in een middag van Peter leren hoe je jouw eigen sensitiviteit slim kunt zetten voor complexe vraagstukken van persoonlijke, organisatorische of maatschappelijke aard? Schrijf je in voor de Masterclass ‘Sensitive Power Unlocked’ op 7 oktober aanstaande.

Ben je geinteresseerd in een van de zeven maanden durende, impactvolle programma’s, waarin Peter als een van de Academy Masters met jou aan de slag gaat? Zie Development Programs

Ben je geïnteresseerd in werken met Peter als coach of consultant voor jou zelf, je team of organisatie? Zie Curiosophycoaching en Curiosophyconsulting of mail ons op: mail@thecuriosophycollective.com