Ask it Forward #17 Renzo Deurloo

 

Luister hier naar Renzo Deurloo via spotify of jouw favoriete podcast app:

 

#17 Ask it Forward – Renzo Deurloo – ‘Is maatschappelijk ondernemen schaalbaar?’

Onze Ask It Forward #17 gast is Renzo Deurloo, oprichter en eigenaar van GreenFox Social Return; een social impact onderneming die werkgelegenheid creëert voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Renzo kiest als kunstwerk bij de vraag van voorganger Dione een beeld dat hij kreeg van een goede vriend van een innige omhelzing. Iets wat hij had kunnen gebruiken toen hij zelf op afstand van de arbeidsmarkt kwam. Luister hier hoe Renzo medemenselijkheid tot het hart van zijn ondernemerschap heeft gemaakt. 

 

De kunst

Beeld in de tuin, dat Renzo heeft gekregen van een vriend. 

Kunst Renzo Deurloo

De kern

  • Ik heb het beeld gekregen van een goede vriend. Het beeld herinnert mij eraan dat deze vriend er voor mij was op een moment dat ik steun nodig had. Het raakt voor mij aan de vraag van Dione omdat iets pas schaalbaar is als het persoonlijk is. Er is geen one-size fits all, het is juist maatwerk op individueel niveau. 
  • Wij zijn tegenwoordig zo a-sociaal gaan ondernemen, dat we het ondernemen van de jaren ’50 zijn gaan zien als maatschappelijk ondernemen. Vroeger bouwde Philips gewoon scholen voor de medewerkers. Nu wordt het gezien als iets dat ten koste gaat van de winstmaximalisatie. Maatschappelijk ondernemen wordt nu heel groot gemaakt, maar het gaat om in de basis solidair te zijn naar elkaar. 
  • Toen ik als beurshandelaar werkte speelde ik dagelijks een spel met als doel om te winnen. Daar kon ik mijn rekenvaardigheden en ADHD-energie goed kwijt. Toen de beurs achter de schermen ging, begon mijn proces van het hebben van een afstand tot de arbeidsmarkt. 
  • De plek waar ik mij voor het eerst begon thuis te voelen is de sociale werkvoorziening, vooral door de oprechte ontmoetingen met mensen. 
  • Als je ergens enthousiast over bent en het voelt goed, dan is het makkelijk om dat over te brengen op iemand anders. 
  • We zijn heel erg gewend om in hokjes te denken. Met alles wat daarvan afwijkt, hebben wij problemen.  We hebben meer dan 1 miljoen mensen die wij betitelen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’. Dan vraag ik mij af: ‘Wie heeft die titel bedacht en hoe kan je zo’n stigma doorbreken?’ 
  • Iedereen heeft per definitie een afstand tot de arbeidsmarkt én een voorsprong. Want een accountant is een waardeloze kunstenaar en een kunstenaar is een waardeloze account. Het is onzin om te denken dat iemand niets kan, laten we kijken naar wat iemand wél kan. Een methode hiervoor is ‘job carving’. Daarbij pak je onderdelen van een baan en matcht dat met iemands talent, waardoor iemand direct inzetbaar wordt. 
  • Greenfox is een onderneming die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt terug helpt naar een vaste duurzame plek op die arbeidsmarkt. Voor elke collega passen wij maatwerk toe onder begeleiding van een job coach. Soms zit dat in heel eenvoudige dingen. Zo hebben wij een man aan een fiets geholpen zodat hij überhaupt naar zijn werk kan. 
  • Andere uitzendbureaus kiezen ervoor om zoveel mogelijk uren te verkopen zodat zij aan de collega’s kunnen verdienen. Greenfox biedt een alternatief door te investeren in collega’s, zodát ze uiteindelijk weggaan. Op het eerste oog lijkt dit geen goed businessmodel, want als de opdrachtgever na een jaar tevreden is over Mohammed, Kees of Piet en besluit om deze persoon een vaste baan aan te bieden, dan zijn wij hem en onze commissie kwijt. Ik zie dat juist als een mooie investering. 
  • Maatschappelijk ondernemen, dus het kijken naar impact op mensen en milieu, wordt het nieuwe normaal. Voorheen waren ‘de Shells’ de meest interessante werkgevers, maar nu zijn dat de ‘Tony Chocolonely’s’. Niemand vindt het gek dat Tony investeert in slaafvrije chocola en iedereen vindt het abnormaal dat Verkade dat nog niet doet. Je moet van maatschappelijke waarde zijn, wil je schaalbaar blijven en mensen aan jouw onderneming verbinden. 
  • Het antwoord op de doorgeefvraag van Dione is: als je niet maatschappelijk onderneemt, dan ben je niet schaalbaar. 

 

Gerelateerde podcasts

Geef de vraag van Ask it Forward door: