#23 Shervin Nekuee – ‘Welke mythes en verhalen hebben wij nodig om met de uitdagingen van deze tijd om te gaan?’

 

Luister hier naar het antwoord van Shervin Nekuee op de vraag van Wende Snijders en volg The Curiosophy Collective podcast in jouw favoriete podcast app: 

In Ask it Forward #23 neemt Shervin Nekuee ons mee door de zoektocht naar het antwoord op de vraag van Wende Snijders. Shervin was negentien toen hij in Nederland aankwam. Hij verliet van zijn vaderland omdat hij weigerde mee te doen aan de oorlog tussen Iran en Irak. Hij is socioloog, publicist, programmamaker en adviseur Diversiteit en Inclusie bij het Ministerie van Sociale Zaken. En temidden van alles: verhalen verteller, die ons leert de taal van de mystiek te spreken om betekenis te geven aan de uitdagingen van deze tijd. Met de betoverende serie schilderijen The Conference of the Birds van Yari Ostovani  slaat hij in zijn gesprek met Suzanne de brug slaat regeren anno 2021 en de mythische tradities. 

 

De kunst

Simorgh 2 uit de serie The Conference of the Birds van Yari Ostovany 

“The Conference of the Birds serie is een diep persoonlijke respons op de Soefi fabel met dezelfde naam, geschreven door Farideddin Attar, 12e eeuwse Perzische mysticus. Attar richt zich in het verhaal op een zwerm vogels in tijden van chaos en donkerte, die besluiten dat er een koning nodig is. Zo begint hun queeste voor de koning (Simorgh). Ze bezoeken zeven valleien. Nadat ze zware offers gebracht hebben, twijfelen en uitgeput zijn, geven ze de zoektocht op. Zich realiserens dat de Phoenix niet meer is dan de dertig vogels zelf, die met hun kracht en volhardenheid de koning zijn die ze zochten. “ 

Bekijk hier de achtergrond van de kunstenaar en deze serie schilderijen.

De kern

  • Wij hebben enorm veel vooruitgang geboekt in onze welvaart en welzijn door moderniteit, we zijn ook bevrijd uit de klauwen van religie die toch behoorlijk dwingend kan zijn, maar ergens is ook het kind met badwater weggegooid. 
  • Nederlanders hebben een cultuur van materialisatie. Als die dijk staat, hebben we rust. In Iran kun je niet veel met die berg, die staat. Dus probeer je er betekenis aan te geven. Betekenis geven wordt een deel van je cultuur. 
  • De schaduwzijde van een imaginair gevormd land als Iran is het risico op dat je als samenleving verkeerde afslag neemt ook veel groter. Omdat je te bespelen bent op fictie. Wanneer fictie het politieke domein binnen treedt, wordt het een heel gevaarlijke situatie. Maar je hebt wel verbeelding om de vraag te beantwoorden wat je mist in je cultuur 
  • In welke verhouding staat dat wat we doen voor onze materiële welvaart tot wat we laten voor onze ziels-welvaart? 
  • Door alle menselijke culturen komen verhalen en mythes aan, omdat ze kennelijk iets heel diep in onze diepste wezen raken. 
  • We hebben te leren opnieuw de taal van de mythen te verstaan. Zonder de taal opnieuw te leren, zullen mythes niet begrepen worden en kan er geen les uit gehaald worden.  
  • We hebben ruimte te maken voor de innerlijke stem. In plaats van antwoorden zoeken, de juiste vraag leren stellen.  Wij moeten ergens dat innerlijke tot ons laten spreken, en daar zit het probleem juist.  
  • Zodra je in een deel van de samenleving komt, waar meer onzekerheid is en financiële zorg, is het verschrikkelijk moeilijk om met de huidige wet en regelgeving om te gaan. 
  • De oproep om in beweging te komen, komt van binnen. 
  • De mystici waren geweldig methodisch handelende mensen. Ze keken naar wat mensen nodig hadden om ruimte te maken voor inspiratie. Daar komt van binnen de roep om in beweging te komen. Het gaat om die reis. Niet om die materialisatie om meteen de antwoorden te vinden. Daarvoor heb je methodieken nodig. Een van die methodieken is verhalen vertellen.  
  • Hoe organiseren we een samenleving waarin de bezieling plek kan krijgen?  
  • Vroeger had je de verzuiling. Er zijn nieuwe scheidslijnen. Horizontaal. De hogere groep opgeleiden en mensen met vast namens hebben nauwelijks inlevingsvermogen in de ander.  
  • Mijn wens naar de ambtenaren in mijn directe omgeving is dat ze blijvend sociale dienstverlening doen in de samenleving. Dat het deel wordt van professioneel ambtenaar zijn om op vaste basis naar buiten dingen te doen.  
  • ‘De buik van de walvis’ is een metafoor voor een moment in een menselijk leven of in de geschiedenis van de samenleving, waarin je het niet meer weet. En ook dat je durft toe te geven dat je het niet meer weet. Daar gebeurt magie. Het moment waarop je in overgave zegt: ‘ik weet het niet meer.’ Daar ontstaat ruimte dat er zich iets van binnen openbaart. 
  • When the mind doesn’t listen, the body becomes sick. – Carl Jung
  • When culture doesn’t listen, nature intervenes. – Shervin Nekuee 
  • Het moment in de Toeslagenaffaire met minister Ollogren was een comedy moment, maar had ook iets heel tragisch. Dat zijn de momenten die je zou kunnen aangrijpen om een turn te maken. Alleen: zijn we in staat dat soort momenten als zodanig betekenis te geven? 
  • Je hebt mensen nodig die woorden, zinnen, beelden kunnen geven aan dat verlangen naar verandering. Je hebt verbeelding om de vraag te beantwoorden wat je mist in je cultuur 
  • Wij moeten dat innerlijk laten spreken. Daarvoor is ruimte nodig voor onze verbeelding en inspiratie.  
  • De juiste vraag is de bestemming. 

 

Gerelateerde podcasts

Nieuwsgierig naar meer?

Deel Ask it Forward met andere nieuwsgierige geesten: