Ask it Forward #20 Viktor van der Wijk

 

#20 Viktor van der Wijk – ‘Wat is het belang van de gunfactor voor jou?’

 

Luister naar deze prachtige Ask it Forward aflevering via jouw favoriete podcast app:

Na een carrière bij KLM als Vice President Digital Marketing, treedt Viktor als CEO/ partner toe tot het bedrijf Storm Digital. Met succes! Hij geeft leiding aan 100 werknemers verspreid over twee vestigingen. Inmiddels is de voormalige Digital Chief on Sabbatical Leave. De vraag van Michael van Praag is hem op het lijf geschreven, want volgens Suzanne is hij dé verpersoonlijking van de gunfactor. Voor het onderzoek naar de vraag kiest hij de video ‘In Your Face’ van Renee van Leusden uit, die associaties oproept met de vele gezichten die van belang zijn bij de gunfactor. Gun jezelf een inspirerende podcast sessie en luister naar Viktors verhaal.  

 

De kunst

In Your Face by Renée van Leusden 

 

‘In your Face’ (2015) is een video van de sculpturale werken van Renee van LeusdenHet werk doet Viktor denken aan zijn oud-collega Henk-Jandie van nature over een hoge gunfactor beschikt: Als Henk-Jan naar een klant of partner gaat met bijvoorbeeld slecht nieuws, dan weet hij dat heel goed te brengen. Dat komt denk ik door zijn vriendelijke gezicht met heldere blauwe ogen. Daarin zie ik een link met de maskers die in Van Leusdens werk voorkomen. Van Leusden verbeeldt hedendaagse thema’s die ons raken zoals social media, dictatorship, power play. Er gebeurt veel in de tien minuten durende film: donkere Stravinsky-achtige muziek die overgaat in lichtere contentmaakt bij mij verschillende emoties los. Beluister hoe al die verschillende gezichten en emoties deel uitmaken van de gunfactor. 

De kern

  • Tijdens mijn Storm Digital tijd gaf ik leiding aan honderd werknemers. Ik denk dat ik bij hen een hoge gunfactor heb gecreëerd. Mensen wil je het gevoel geven dat zij er serieus toe doen, dan komt vertrouwen. Dat is de basis voor een wederzijdse gunfactor. Afgelopen jaar ging ik privé door een moeilijke periode, toen gaven collega’s mij de ruimte. 
  • Als leider let ik op drie dingen: werkplezier, veiligheid en kunnen groeien. Dan creëer je een veilige haven. Daarbij is een balans tussen ‘daring’ en ‘caring’ belangrijk. 
  • Ik kan stellen dat de gunfactor bij heeft gedragen aan ons bedrijf Storm Digital. Onze allergrootse account die wij hebben gewonnen was ABN-AMRO in 2017. Wij gaven ‘acte de presence’ als ze het nodig hadden. Daarmee zetten wij nét dat stapje extra. Tegelijkertijd moet je altijd een goed verhaal afleveren en kijken naar hoé je dat verhaal vertelt. Die combinatie maakt de samenwerking tot een succes. 
  • Digital marketing is een harde wereld. De markt bestaat uit drie partijen: de mensen waar je kan adverteren, de adverteerders en de mensen die de content samenstellen. Met Google hadden wij bijvoorbeeld een goede samenwerking, maar je wordt wel afgerekend op basis van ‘de curve’. 
  • Het belang van de gunfactor is in de politiek misschien wel groter (dan in het bedrijfsleven). Het gaat erom in welke mate je in staat bent om belangen te behartigen. Dat gaat ten diepste over vertrouwen. Wat mij betreft wordt er in de politiek mensen weinig gegund. Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen als iets echt fout is. 
  • Mijn vertrek is best wel een heftig moment geweest. Ik had niet verwacht dat ik zoveel kaartjes en bloemen van collega’s en vrienden zou krijgen. Jasper Dijkstra is mijn opvolger. Wij waren compagnons tijdens Storm Digital. Ik heb hem heel erg zien groeien, dus ik gun het Jasper om deze klus naar een volgende fase te tillen. 
  • Geloven mensen wat je zegt?’ Is een belangrijke vraag voor een leider. Dat vergt een oprechtheid naar jezelf toe. 
  • Irine Gaasbeek van Accenture vind ik een vrouw die een hoge gunfactor heeft. Zij heeft op een benaderbare manier leidinggegeven. Zij heeft ook voor diversiteitspolitiek gekozen. Irine is een leider voor wie veel mensen door het vuur gingen én iemand bij wie je altijd kan aankloppen als het moeilijk was . 
  • In de kern ben ik positief ingesteld, dus ik hoop dat we meer naar ‘care’ gaan. Ik ben blij dat Amerika weer meedoet aan de klimaatdiscussie. Zoals het hoopvolle einde van de video van Renee van Leusden, zie ik met optimisme en puurheid de toekomst tegemoet. 

 

Gerelateerde podcasts

Nieuwsgierig naar meer verhalen, tips, video’s en podcasts?

 

 

Geef de vraag van Ask it Forward door: