#18 Milka Yemane

 

#18 Milka Yemane – ‘Hoe verbinden wij het potentieel van statushouders aan wat Nederland nodig heeft?’

Luister naar deze prachtige Ask it Forward aflevering via jouw favoriete podcast app:

Politicoloog, directrice van Stichting Lemat en adviseur op het gebied van inclusie, integratie en internationale samenwerking. Milka Yemane zet zich met hart en ziel in voor wat zij ‘nieuwe Nederlanders’ noemt. Milka kwam als jong kind naar Assen. Met haar gezin was zij een van de enige vluchtelingen in de stad. Pas op haar 24ste mocht zij zichzelf Nederlander noemen, wat één van de vele bureaucratische barrières was in haar proces van eigen inburgering. Die levenservaring zet zij in om nieuwkomers op weg te helpen. De Ask it Forward vraag van Renzo Deurloo beantwoordt zij vanuit de veelzijdige kracht van vluchtelingen, die vaak te weinig gezien wordt door barrières als taal en tunnelvisie. 

 

De kunst

Chimamanda Ngozi Adichie: Het gevaar van een enkel verhaal 

De kern

  • Ted talk van de Nigeriaanse feminist/schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie ‘The danger of a single story’. Dit fragment gaat over het gevaar van een eenzijdig verhaal. Als voorbeeld noemt zij de vooroordelen die haar medestudent had over haar afkomst toen zij in Amerika ging studeren. Dit is ook van toepassing op de vraag van Renzo. Hoe kunnen we omdenken om het potentieel van nieuwe Nederlanders potentieel in te zetten om aan Nederland te bouwen? 
  • Statushouders zijn mensen die gevlucht zijn uit herkomstlanden die in Nederland asiel aanvragen en daar een verblijfsvergunning voor hebben gekregen. Ook wel kortweg ‘nieuwkomers’ genoemd. Zelf vind ik ‘nieuwe Nederlanders’ een mooie term. 
  • Toen ik bij het COA werkte merkte ik dat er een redelijke kloof was tussen Eritrese nieuwkomers en het Nederlandse beleid. Een docent vroeg mij om advies omdat zijn Eritrese leerlingen hem niet aankeken. Ik vertelde hem dat dat juist een teken van respect is vanuit de Eritrese cultuur. Andersom hadden Eritrese nieuwkomers bijvoorbeeld moeite om vragen te stellen, omdat het assertieve niet in de cultuur zit. 
  • Samen met mijn moeder heb ik Stichting Lemat opgezet om als bruggenbouwers de kloof tussen Nederlandse professionals en Eritrese nieuwkomers te verkleinen door het aanbieden van trainingen. 
  • Erken de waardevolle bijdragen die mensen meebrengen en probeer niet te veel in een tunnelvisie te blijven denken. Dus denk eens zo: ‘Oké, het Nederlands is nog niet super, maar ik weet als werkgever dat jij timmerman of chirurg was in jouw land van herkomst en daar kan ik veel van leren.’  
  • Er is een nieuwe inburgeringswet in ontwikkeling die het tegelijkertijd werken en de taal leren stimuleert. 
  • De kracht van nieuwe Nederlanders, die – na alles wat ze (onderweg) hebben meegemaakt er in het nieuw thuisland het beste van proberen te maken en andere mensen helpen – motiveert mij. 
  • Waarom stoten wij iemand zo snel af als wij iemand met een accent horen spreken? 
  • Ik word omringd door talloze nieuwe Nederlanders, die diploma’s op zak hebben, die iets compleet anders doen dan waarvoor ze zijn opgeleid. 
  • Er zijn een paar interventies nodig om meer kansen te bieden aan nieuwkomers. Als een nieuwe Nederlander tijdens zijn/haar opleiding een uitkering zou ontvangen, dan hebben de ruimte om zich op deze (bij)scholing te richten. Ook denk ik dat we kunnen leren van de expatwereld, want ik ken voldoende mensen die niet eens Nederlands spreken tijdens werk. Ik denk ook dat we opnieuw moeten kijken naar de voorwaarden, zoals per functie kijken of het echt van belang is om vloeiend Nederlands te praten. 
  • Met Dutch Squad willen wij mensen motiveren en mensen laten zien dat de politiek ook van hen is. 
  • Nederland zou heel veel kunnen hebben aan nieuwe Nederlanders op impactvolle posities, omdat we daarmee een heel rijk en breed perspectief binnenhalen. Ik zeg altijd: ‘Take the best of both worlds en maak dat eigen’. 
  • Op de vraag ‘Hoe verbinden wij het potentieel van statushouders aan wat Nederland nodig heeft?’ zou ik antwoorden naar de werkgevers: ‘stel je open, herken de bijdragen die Nederlanders kunnen brengen en laat je verrijken.’ 

 

Gerelateerde podcasts

Geef de vraag van Ask it Forward door: