#21 Abigail Norville – ‘Wat heb jij leren kennen door deze crisis?’

 

Luister naar deze prachtige Ask it Forward aflevering via jouw favoriete podcast app:

‘Deze crisis is iets dat we nooit eerder hebben meegemaakt met elkaar. Ik denk dat het ingewikkeld is om de kaders en aannames van vroeger toe te passen op nu. In plaats daarvan kun je vragen: ‘Wat is de intentie van het onderzoek; wat willen wij ervan leren voor een volgende keer? En kunnen wij ons verplaatsen in hoe de situatie was toen het zich afspeelde?’ 

 Abigail Norville start als plaatsvervangend Secretaris-Generaal bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) eind 2019. Gedurende haar inwerkperiode worden nagenoeg alle reguliere werkzaamheden binnen het departement stil gelegd om het hoofd te bieden aan de maatregelen en impact van de coronacrisis. De crisis raakt haar zowel zakelijk als privé. Abigail leert haar organisatie, mensen en een ingewikkeld dilemma in ons mechanisme van verantwoording in tijden van crisis ten volle kennen. Wat leert zij kennen door corona? Ontdek het in dit open gesprek dat ze heeft met Suzanne Leclaire aan de hand van de vraag die zij kreeg van Viktor van der Wijk. 

 

De kunst

Bouba Dola – ‘The Great Mother’ (2020) 

 

‘Ik heb ‘Bouba Dola – een Nederlands-Congolese kunstenaar –  gevraagd om een kunstwerk voor bij mij thuis te maken. In december 2020 heb ik het werk ‘The Great Mother’ (2020) gekregen, dat boven mijn bank hangt. Het werk gaat over geaard zijn en dat er meer in het leven is dan we zien en ervaren. Ook komt de galaxy erin voor, dat verwijst naar ‘aligned zijn met (on)zichtbare zaken’. Niet alleen tastbaar, maar ook mentaal. Door ruimte te maken voor jezelf. Het doet mij denken aan wat ik meemaakte in de coronacrisis, omdat het belang van verschillende perspectieven zo duidelijk is geworden.’ 

De kern

  • In oktober 2019 ben ik begonnen als plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ik was bezig met een ontdekkingstour over de werkzaamheden van mijn functie en om prioriteiten te bepalen. Dat gaat vooral om goed kijken en luisteren. Voordat je beleid ontwikkeld. 
  • Experts en journalisten verwijten ons dat wij destijds te weinig hebben gedaan, maar wat ik merk is dat het heel moeilijk is te evalueren vanuit toen – je evalueert vanuit het nu. Stel jezelf de vraag: ‘Kun je je nog bedenken hoe het was toen we als eerste hoorden van dit corona virus?’   
  • Privé vond ik het nieuws over de corona uitbraak heel heftig. Ik vond de avondklok echt een inbreuk op mijn autonomie. Ook vond ik het moeilijk voor mijn kinderen, vooral de oudste die geen eindexamenfeest of tussenjaar kon hebben. 
  • Er werken binnen VWS ook mensen die getroffen zijn door de maatregelen die we zelf moesten uitvaardigen. Ik ken collega’s die depressief zijn geworden door corona en twee collega’s die zijn overleden. Deze pijn moesten we op afstand van elkaar verwerken. Het verschil met andere crisissen zoals MH17, is dat deze crisis aanwezig is als je thuiskomt. Daar heb je je ouders die zorgen hebben, een familielid dat corona heeft en vrienden/kennissen die jou kritisch bewijzen.  
  • Deze crisis is iets wat we nooit eerder hebben meegemaakt met elkaar. Ik denk dat het ingewikkeld is om de kaders en aannames van vroeger toe te passen op nu. In plaats daarvan kun je vragen: ‘Wat is de intentie van het onderzoek; wat willen wij ervan leren voor een volgende keer? En kunnen wij ons verplaatsen in hoe de situatie was toen het zich afspeelde?’ 
  • Ik sta niet in frontlinie voor de aanpak van de coronacrisis. Eén van de drie directoraten is aan zet, die heeft een COVID-directie opgericht. Mijn taken zijn vooral gericht op het leidinggeven aan bestuursorganen, agentschappen en een eigen departement. Maar ik wil van nature dichtbij het probleem staan, dat vond ik in het begin van corona wel lastig. Dat dat niet kon. Het voordeel is dat ik met een helicopter view naar de crisis kan kijken. 
  • Samen met de secretaris-generaal heb ik een traject ‘reflectie’ opgezet. Om bijvoorbeeld verhalen te verzamelen hoe het voor ons is geweest om bijvoorbeeld mondkapjes te bevoorraden. Daar komt ook verwerking bij kijken. ‘De hele top van VWS moet naar huis’, schreef de pers. Die journalist heeft met niemand van ons contact gehad, dus daar mis ik daadwerkelijke interesse in hoe het is verlopen. 

 

Gerelateerde podcasts

Nieuwsgierig naar meer verhalen, tips, video’s en podcasts?

 

 

Geef de vraag van Ask it Forward door: