Ask it Forward #40 Laurentien van Oranje-Nassau – ‘Hoe kan dialoog ons helpen in verbinding te komen?’

 

Deze laatste episode van Ask it Forward sluiten we af met een gast en een vraag, die het hart van Ask it Forward raken.

Prinses Laurentien van Oranje onderzoekt de vraag ‘Hoe kan dialoog ons helpen in verbinding te komen?’. Een vraag, die zij krijgt van Tara Artz (17) naar aanleiding van haar ervaringen in een gesloten inrichting, waarin zij zich onverbonden voelde. Een rake vraag aan de juiste persoon, want Laurentien ademt dialoog als vrouw, moeder, ondernemer, auteur, strateeg en (dialoog) facilitator.

De afgelopen decennia zette Laurentien zich in voor onder meer onderwijsvernieuwing, duurzaamheid en natuurbehoud op landelijke en globale schaal. In hoe zij dat doet, verbind ze telkens weer verschillende spelers – binnen én buiten bestaande systemen – rond vraagstukken als basis voor het vinden van systemische oplossingen. In 2017 richtte zij met haar man Prins Constantijn Number 5 Foundation op, vanuit het geloof dat een inclusieve, rechtvaardige en duurzame samenleving alleen mogelijk is als grote vraagstukken worden aangepakt vanuit samenwerking tussen álle betrokkenen. En die visie brengt ze in praktijk. Zo werkte ze afgelopen drie jaar aan het vinden van een oplossing voor herstel voor de gedupeerden van de toeslagen affaire. Met ‘herstelexperts’, mensen wiens leven drastisch veranderde door deze affaire. Dat leidde tot verbinding op vele lagen.

Aan de hand van een foto van Micah Albert en een persoonlijke ervaring van Laurentien als kind, neemt ze ons mee door de verbindende kracht van dialoog. Eindigend in een vraag… aan jou.

Luister hier naar de slot episode van Ask it Forward via jouw favoriete podcast app.

De Kunst

Dandora Dumb, foto Micah Albert, VS.

Winnende foto Contemporary Issues, World Press Photo in 2013

 

In de podcast wordt verder verwezen naar:

(Gelijk)waardig Herstel

 

Mr Finney en de wereld op zijn kop, Laurentien van Oranje met illustraties van Sieb Posthuma

Over Dialoog, David Bohm

 

Fragment White Right: Meeting the Enemy, Deeyah Khan:

De hele documentaire White Right, Meeting the Enemy is hier te zien:

White Right Meeting the Enemy. Emmy-winning film by Deeyah Khan from Fuuse on Vimeo.

 

Gerelateerde podcasts

Deel Ask it Forward met andere nieuwsgierige geesten: