The Art of Curiosophy

Executive programma’s op maat

 

Ontdek de kunst van onderzoekend leiderschap en vergroot jouw impact in de wereld.

Waarom The Art of Curiosophy?

Een gemiddeld persoon besteedt in zijn leven 90.000 uur, meer dan 11.000 dagen en 30 jaar aan werk. Als directeur, bestuurder of senior manager zal dit eerder meer dan minder zijn. Genoeg tijd om impact te maken dus, zou je zeggen. Maar het dagelijks werk wordt gedomineerd door een steeds complexer wordende stroom van vraagstukken.

Deze vragen zijn te complex om eenvoudigweg ‘opgelost’ te worden. Is het onze rol als bedrijf om klimaatvervuiling te verminderen? Gaan we voor winst of waarde? Hoe kan het dat het gevoel van onveiligheid zo groot blijft, terwijl we al twintig projecten voor een veiliger cultuur hebben lopen? Niet zelden ‘loopt de spanning hoog op’ waar het deze kwesties betreft. En de grootste pandemie moet nog komen eind van dit decennium, aldus de World Health Organisation: burn-out, grotendeels veroorzaakt door complexiteit op het werk.

Het lijkt erop dat we de diepere oorzaak van problemen nog niet hebben aangeraakt.
Wij geloven dat er iets ontbreekt. Iets subtiels, moeilijk te vatten, maar krachtig genoeg om het tij te keren. Onze nieuwsgierigheid, ons onderzoekend vermogen. Welkom in The Art of Curiosophy!

Wat gaan we doen?

Het programma bestaat uit een reis, waarin je als deelnemer de kern van onderzoekend leiderschap ervaart en de houding met bijbehorende vaardigheden leert toepassen. De tien principes van onderzoekend leven en leiderschap vormen de rode draad. In co-creatie met mensen jouw organisatie, vullen we flexibele onderdelen samen in.

We werken met ervaringen van deelnemers zelf, met zorgvuldig ontworpen ensceneringen en met leuke, luchtige en stevige, diepgaande oefeningen. Dat wat je door de dag heen leert wordt gestut met onderbouwing vanuit de wetenschap, neuroscience, veranderkunde, filosofie en sociale psychologie. Op onderdelen worden er hand-outs nagezonden en literatuur gedeeld.

De basis voor onderzoekend leiderschap is om dat wat zich in het hier en nu aandient te zien als ‘onderzoeksmateriaal’ voor dat wat je beoogt. Dat betekent dat we het recht koesteren om van het programma af te wijken wanneer zich iets onderweg aandient, dat de groep zal helpen de kern van onderzoekend leiderschap te ervaren in het moment.

Wat neem je mee?

Na deze drie-daagse:

 • beweeg je onderzoekend door werk en leven.
 • pas je een groot deel van de 10 Curiosophy principes actief toe in je (werkende) leven.
 • begrijp je het verschil tussen problemen oplossen en complexe vragen aangaan.
 • weet je hoe je jezelf, je team en organisatie door complexiteit heen kunt leiden.
 • begrijp je hoe te focussen op dat wat essentieel is aan de vraagstukken die op jouw pad komen.
 • zijn besluiten en beslissingen collectief en doorleefd.
 • weet je preciezer en effectiever te interveniëren en betrokkenheid te organiseren.
 • benut je bewuster jouw leiderschapsregister.
 • heb je een uniek netwerk van unlike-minded bondgenoten.

Praktische informatie

Datum: te bepalen in overleg

Lokatie: het prachtige Terra Nova aan de voet van de Pyreneeën in Frankrijk of een van onze twee voorkeurs lokaties in Nederland

Aantal deelnemers: 12 – 20 deelnemers

Prijs: afhankelijk van lokatie en programmering

In het bedrag is inbegrepen:

 • Maatwerk begeleiding door twee top facilitatoren
 • Kunstzinnige interventies en/ of natuurexpedities
 • Verblijfskosten voor drie dagen dagen programma en drie nachten (Nederland) of vier nachten (Frankrijk)
 • Ontbijt, lunch, diners en koffie- en thee faciliteiten.
 • Verbinding met een rijk netwerk van ongelijk gestemden

Voor wie?

 • Je beschikt over een flinke dosis levens- en leiderschapswijsheid. Je leidt transities van stevige omvang en mate van complexiteit. Je weet dat niet alleen kennis, maar een breder repertoire van menselijkheid belang is voor jouw leiderschap. Tegelijkertijd ervaar je dat je in alle drukte en complexiteit niet altijd bij het potentieel in jezelf komt.
 • Je weet dat voor excellente prestaties daadwerkelijke verbinding met klanten en medewerkers cruciaal is, maar in de praktijk ben je – meer dan je lief is – bezig bent met het ‘fixen’ van problemen. Je maakt lange dagen en wordt geleefd door de waan van de dag. Door governance, druk of complexiteit, is vorm geven aan je visie een constante uitdaging.
 • Je hebt CEO, CFO of een andere drie letterige ‘C(hief) combinatie’ in je e-mail handtekening staan. Je bent bestuurder, senior leidinggevende, ondernemer of toezichthouder. Maar ook als je complexe transities leidt met een andere titel, is dit programma voor jou. Zolang je bedoeling is: daadwerkelijk vooruitgang boeken.

Door wie?

Dit programma is ontwikkeld en wordt begeleid door Suzanne Leclaire en Peter Rombouts. Beiden verdienden hun sporen ruimschoots als bestuurder, cultuurwetenschapper, veranderkundige en danser. Wat hen verbindt is het aanspreken van alle lagen van wijsheid in en tussen mensen met dialoog en de kunsten als voorname bron. In The Art of Curiosophy brengt elk van hen haar/zijn unieke energie, rol en expertise in.

Suzanne Leclaire

Suzanne Leclaire is een doorgewinterde bestuurder, cultuurwetenschapper, leiderschapsexpert en dialoog deskundige. In de positie van CEO, bestuurder en begeleider, leidde zij vele complexe transities. Door mensen mee te nemen in vernieuwende processen en ontmoetingen, die hen in staat stellen collectief te handelen naar wat ze ten diepste willen veranderen.
In 2020 richtte ze The Curiosophy Collective op. Een collectief van unieke professionals met een missie: Curiosophy – de praktische filosofie van onderzoekend leven en leiderschap. Suzanne staat bekend om haar inspirerende, empathische en bekrachtigende begeleiding.

Peter rombouts

Peter Rombouts is een gerenommeerd veranderings- en leiderschapsexpert. En drievoudig wereldkampioen Argentijnse Tango. Bij het werken aan complexe leiderschapsvraagstukken combineert hij de werelden van transformationele verandering en (letterlijke) beweging.
Hij faciliteert leiders en organisaties bij het maken van hun eigen duurzame beweging. Peter werkt vanuit een systemische achtergrond en maakt potentieel van leiders zichtbaar voorbij woorden. Hij is doortastend en raakt essenties en harten als geen ander.

Ervaring als grondstof

Wijsheid is kennis en ervaring. In dit programma is de groep zelf de bron van wijsheid. Met de hyperpersoonlijke ervaring van een ieder als grondstof. Om de collectieve wijsheid aan te spreken, nemen we je mee in gerichte ervaringen voor dat wat de groep vraagt of nodig heeft. Dit kunnen ervaringen zijn in de natuur, in kunstzinnige interactie of spel. We werken hierin (soms) samen met Curiosophists uit ons collectief of onze partners van Terra Nova met hun lokatie vrienden aan de voet van de Pyreneeën.

Wat anderen zeggen

‘I have done many many trainings and worked for the big four, but never experienced something like this. The programme helped me come closer to people. Of all the great content, I implemented 2/3 in practice.’

Sandor Arany, senior manager KPMG Switzerland

 

‘Elke dag van het Curiosophy leiderschaps programma was een spot on avontuur met diepe impact in mijn dagelijkse werk en leven.’

Mieke Millenaar, directeur Millenaar Adviesgroep

 

‘Gedurende het Curiosophy leiderschapsprogramma, voelde en leerde ik op een dieper niveau verbinding maken.’

Raymond Kerkvliet, CEO Fest Invest BV, toezichthouder Hycom

 

‘Een prachtig programma van ervaringen om diepgaand inzicht te genereren over het richting geven aan complexe opgaven.’

Petri Hofsté, toezichthouder Kas bank, Fugro, Achmea, Pon

 

‘Ik realiseerde mij voor het eerst dat het voeren van een waarachtig gesprek met mensen uit geheel verschillende achtergrond echt vakmanschap is.’

Ad Wijnhout | CEO AW Groep