The Art of Curiosophy

Executive programma | 24-26 juni 2024

 

Ontdek de kunst van onderzoekend leiderschap en vergroot jouw impact in de wereld.

Waarom The Art of Curiosophy?

Een gemiddeld persoon besteedt in zijn leven 90.000 uur, meer dan 11.000 dagen en 30 jaar aan werk. Als directeur, bestuurder of senior manager zal dit eerder meer dan minder zijn. Genoeg tijd om impact te maken dus, zou je zeggen. Maar het dagelijks werk wordt gedomineerd door een steeds complexer wordende stroom van vraagstukken.

Deze vragen zijn te complex om eenvoudigweg ‘opgelost’ te worden. Is het onze rol als bedrijf om klimaatvervuiling te verminderen? Gaan we voor winst of waarde? Hoe kan het dat het gevoel van onveiligheid zo groot blijft, terwijl we al twintig projecten voor een veiliger cultuur hebben lopen? Niet zelden ‘loopt de spanning hoog op’ waar het deze kwesties betreft. En de grootste pandemie moet nog komen eind van dit decennium, aldus de World Health Organisation: burn-out, grotendeels veroorzaakt door complexiteit op het werk.

Het lijkt erop dat we de diepere oorzaak van problemen nog niet hebben aangeraakt.
Wij geloven dat er iets ontbreekt. Iets subtiels, moeilijk te vatten, maar krachtig genoeg om het tij te keren. Onze nieuwsgierigheid, ons onderzoekend vermogen. Welkom in The Art of Curiosophy!

Wat gaan we doen?

Het programma bestaat uit een aandachtig ontworpen leerlijn, waarin je als deelnemer de kern van onderzoekend leiderschap ervaart en de houding met bijbehorende vaardigheden leert toepassen. De tien principes van onderzoekend leven en leiderschap vormen de rode draad.

We werken met ervaringen van deelnemers zelf, met zorgvuldig ontworpen ensceneringen en met leuke, luchtige en stevige, diepgaande oefeningen. Dat wat je door de dag heen leert wordt gestut met onderbouwing vanuit de wetenschap, neuroscience, veranderkunde, filosofie en sociale psychologie. Op onderdelen worden er hand-outs nagezonden en literatuur gedeeld.

De basis voor onderzoekend leiderschap is om dat wat zich in het hier en nu aandient te zien als ‘onderzoeksmateriaal’ voor dat wat je beoogt. Dat betekent dat we het recht koesteren om van het programma af te wijken wanneer zich iets onderweg aandient, dat de groep zal helpen de kern van onderzoekend leiderschap te ervaren in het moment. De belofte over inzichten en vaardigheden die je na deze drie dagen mee naar huis neemt, blijft staan als een huis.

Wat neem je mee?

Na deze drie-daagse:

 • beweeg je onderzoekend door werk en leven.
 • pas je een groot deel van de 10 Curiosophy principes actief toe in je (werkende) leven.
 • begrijp je het verschil tussen problemen oplossen en complexe vragen aangaan.
 • weet je hoe je jezelf, je team en organisatie door complexiteit heen kunt leiden.
 • begrijp je hoe te focussen op dat wat essentieel is aan de vraagstukken die op jouw pad komen.
 • zijn besluiten en beslissingen collectief en doorleefd.
 • weet je preciezer en effectiever te interveniëren en betrokkenheid te organiseren.
 • benut je bewuster jouw leiderschapsregister.
 • heb je een uniek netwerk van unlike-minded bondgenoten.

Praktische informatie

Datum: 24-26 juni 2024

Lokatie: Akoesticum in Ede

Aantal deelnemers: 12 – 30 deelnemers

Prijs: € 3.300,- excl. BTW

In het bedrag is inbegrepen:

 • Maatwerk begeleiding door twee top facilitatoren
 • Ervaring, verhalen en kunstzinnige interventies van drie unieke gasten
 • Verblijfskosten van maandag 24 juni 9.30u tot woensdag 26 juni 14.00u
 • Ontbijt, lunch, diners en koffie- en thee faciliteiten.
 • Verbinding met een rijk netwerk van ongelijk gestemden

Voor wie?

 • Je beschikt over een flinke dosis levens- en leiderschapswijsheid. Je leidt transities van stevige omvang en mate van complexiteit. Je weet dat niet alleen kennis, maar een breder repertoire van menselijkheid belang is voor jouw leiderschap. Tegelijkertijd ervaar je dat je in alle drukte en complexiteit niet altijd bij het potentieel in jezelf komt.
 • Je weet dat voor excellente prestaties daadwerkelijke verbinding met klanten en medewerkers cruciaal is, maar in de praktijk ben je – meer dan je lief is – bezig bent met het ‘fixen’ van problemen. Je maakt lange dagen en wordt geleefd door de waan van de dag. Door governance, druk of complexiteit, is vorm geven aan je visie een constante uitdaging.
 • Je hebt CEO, CFO of een andere drie letterige ‘C(hief) combinatie’ in je e-mail handtekening staan. Je bent bestuurder, senior leidinggevende, ondernemer of toezichthouder. Maar ook als je complexe transities leidt met een andere titel, is dit programma voor jou. Zolang je bedoeling is: daadwerkelijk vooruitgang boeken.

Door wie?

Dit programma is ontwikkeld en wordt begeleid door Suzanne Leclaire en Peter Rombouts. Beiden verdienden hun sporen ruimschoots als bestuurder, in leiderschapsontwikkeling en veranderkunde, werkend met dialoog en de kunsten als gezamenlijke bron. In The Art of Curiosophy brengt elk van hen haar/zijn unieke energie, rol en expertise in. Samen maken ze het verschil.

Suzanne Leclaire

Suzanne Leclaire is een doorgewinterde bestuurder, cultuurwetenschapper, leiderschapsexpert en dialoog deskundige. In de positie van CEO, bestuurder en begeleider, leidde zij vele complexe transities. Door mensen mee te nemen in vernieuwende processen en ontmoetingen, die hen in staat stellen collectief te handelen naar wat ze ten diepste willen veranderen.
In 2020 richtte ze The Curiosophy Collective op. Een collectief van unieke professionals met een missie: Curiosophy – de praktische filosofie van onderzoekend leven en leiderschap. Suzanne staat bekend om haar inspirerende, empathische en bekrachtigende begeleiding.

Peter rombouts

Peter Rombouts is een gerenommeerd veranderings- en leiderschapsexpert. En drievoudig wereldkampioen Argentijnse Tango. Bij het werken aan complexe leiderschapsvraagstukken combineert hij de werelden van transformationele verandering en (letterlijke) beweging.
Hij faciliteert leiders en organisaties bij het maken van hun eigen duurzame beweging. Peter werkt vanuit een systemische achtergrond en maakt potentieel van leiders zichtbaar voorbij woorden. Hij is doortastend en raakt essenties en harten als geen ander.

Drie gasten

In deze drie dagen ga je als groep op onderzoek uit met elkaar en drie gasten: ervaren leiders uit de corporate sector en het maatschappelijke domein, die zich onderscheiden door hun onderzoekende grondhouding. Ieder vanuit een eigen bedoeling, elk van hen op geheel eigen wijze.

Laurentien

Laurentien van Oranje draagt bij aan duurzame oplossingen in dialoog.
Laurentien start haar loopbaan als lid van de Brusselse directie van Adamson BSMG Worldwide. Onder haar leiding wordt Stichting Lezen & Schrijven opgericht, vervult ze de functie van Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO en richt ze Missing Chapter Foundation op.
In 2017 opent ze met haar man Prins Constantijn de deuren van Number 5 Foundation, vanuit een diepgeworteld geloof dat een rechtvaardige samenleving alleen mogelijk is als complexe vraagstukken worden aangepakt in dialoog met alle betrokkenen. Het door haar geleide herstelproces met en voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire is een impactvol voorbeeld van onderzoekend leiderschap.

Bright

Bright Richards incorporeert ontmoeting tussen Nederlanders en Nieuwe Nederlanders.
Bright was een beroemd acteur en bekende tv persoonlijkheid in Liberia. Op zijn 23e ontsnapt hij tijdens de burgeroorlog ternauwernood aan de dood. Hij vlucht naar Nederland. Na aankomst loopt hij drie jaar op klompen. Om in contact te komen met Nederlanders. Hij bouwt een bestaan op en volgt de Filmacademie en Toneelacademie in Arnhem.
In 2004 richt hij Stichting New Dutch Connections (NDC) op. Met NDC biedt hij theater en trainingen aan om mensen te inspireren en motiveren om actief te worden in onze multiculturele samenleving.

Ditri

Ditri Zandstra

Ditri Zandstra orkestreert transformatie en innovatie voor verantwoorde vooruitgang.

In de afgelopen 20 jaar werkte Ditri aan schaalbare oplossingen voor complexe uitdagingen. Ze transformeerde o.a. de Brenninkmeijer family office (Anthos) als CEO. In haar laatste rol versterkte ze de COFRA Groep als COO en Chief People Officer. Ze droeg nadrukkelijk bij aan de missie van het bedrijf ‘to be a force force good’

Ditri verbindt werelden en is o.a. lid van de Raad van Toezicht van Vesteda en Altrecht GGZ en het Universiteitsfonds van de TU Delft.  Ze is ervan overtuigd dat de complexiteit van vandaag om nieuwe organisatievormen en principes vraagt.

Wat anderen zeggen

‘I have done many many trainings and worked for the big four, but never experienced something like this. The programme helped me come closer to people. Of all the great content, I implemented 2/3 in practice.’

Sandor Arany, senior manager KPMG Switzerland

 

‘Elke dag van het Curiosophy leiderschaps programma was een spot on avontuur met diepe impact in mijn dagelijkse werk en leven.’

Mieke Millenaar, directeur Millenaar Adviesgroep

 

‘Gedurende het Curiosophy leiderschapsprogramma, voelde en leerde ik op een dieper niveau verbinding maken.’

Raymond Kerkvliet, CEO Fest Invest BV, toezichthouder Hycom

 

‘Een prachtig programma van ervaringen om diepgaand inzicht te genereren over het richting geven aan complexe opgaven.’

Petri Hofsté, toezichthouder Kas bank, Fugro, Achmea, Pon

 

‘Ik realiseerde mij voor het eerst dat het voeren van een waarachtig gesprek met mensen uit geheel verschillende achtergrond echt vakmanschap is.’

Ad Wijnhout | CEO AW Groep