Wat Curiosophy jou te bieden heeft

 

Als de afgelopen maanden één inzicht hebben gebracht, is het wel dat niet-weten onderdeel van ons leven is. De wereld is niet zo maakbaar als velen van ons dachten. De werkelijkheid laat zich niet sturen door rekenmodellen. Slecht nieuws? Dat hóeft het niet te zijn. Op het moment dat we voorbij het zeker-weten durven komen, ontstaan nieuwe perspectieven op de grote vraagstukken van onze tijd. Nieuwe mogelijkheden in denken en doen. En dat is precies waar The Curiosophy Collective over gaat.

 

Herken jij de energie die ontstaat wanneer uiteenlopende perspectieven tot gezamenlijke inzichten leiden? De ruimte die je voelt als je van belemmerende gedachten afscheid hebt genomen? De zucht van verlichting als je (eindelijk) de kern van je complexe uitdaging te pakken hebt? De nuance die verschijnt als je elkaar werkelijk ziet? Allemaal Curiosophic ervaringen: ervaringen van afstemming, die ontstonden doordat je bereid was voorbij het zeker-weten te kijken.

 

Eenvoudig, maar niet makkelijk

We kennen allemaal deze momenten van afstemming, verbinding, verdieping van inzicht en de ervaring dat deze momenten grote impact op ons hebben. Alsof een doolhof aan opties en argumenten als ‘plots’ verandert in een helder pad, dat weliswaar niet altijd makkelijk te begaan is, maar wel het juiste pad is. Een pad dat je niet eerder op je netvlies had en waarvan je ‘weet’ dat dit het pad is dat je moet en wilt verkennen.

Deze ervaringen van optimale afstemming zijn zo eenvoudig in hun principe, maar niet altijd makkelijk te creëren. Eenvoudig, omdat het weinig meer of minder is dan contact maken met dat wat op je pad komt. Niet makkelijk, omdat contact maken met dat wat op je pad komt, zeker in complexe of uitdagende situaties, haaks staat op de veel voorkomende reactie om ons af te sluiten als het spannend of moeilijk wordt. Het afgestemd zijn op jezelf, anderen en de wereld om je heen, zéker in complexe situaties, vraagt om kwetsbaarheid en lef. Kwetsbaarheid vanwege het besef dat je niet alles onder controle hebt en lef om vanuit dit besef alsnog de wereld in te stappen.

 

Volwassen nieuwsgierigheid

De basishouding om tot afstemming te kunnen komen, is nieuwsgierigheid. Jonge kinderen zijn van nature nieuwsgierig: omdat het een noodzakelijke eigenschap is om goed te functioneren in de nieuwe wereld waarover je nog veel te leren hebt. Je gaat het onderzoek naar jezelf en je omgeving voluit aan.

 

“De basishouding om tot afstemming te komen, is nieuwsgierigheid. Vanuit nieuwsgierigheid kom je terecht in de open, onderzoekende stand, waarin verbinding met jezelf, de ander en de wereld om je heen ontstaat.”

 

Het is toch opmerkelijk dat we als volwassenen allemaal weten hoe het koude metaal van een brugleuning smaakt? Terwijl we er toch echt niet dagelijks met onze tong langs gaan. Maar als kind hebben we ooit allemaal op onze eigen manier een versie van deze brugleuning geproefd, en daarmee geleerd dat het lekkerder is om chocola te eten dan staal.

Nu gaat het er uiteraard niet om dat we opnieuw jonge kinderen worden. We hebben in ons leven tenslotte kennis, ervaring en wijsheid opgedaan die van grote waarde is. Maar juist als een situatie nieuw of complex is, lopen we het risico dat we terugvallen op dat wat we al kennen, om vervolgens te ervaren dat dat tekortschiet. Of zoals Einstein het verwoordde: “We kunnen het probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.”

We zijn van grote impact, als we als volwassenen afgestemd zijn op onze complexe en veranderende wereld. Door het combineren van onze kennis en ervaring met onze nieuwsgierigheid en het besef dat we meer niet weten dan zeker weten.

 

“Voorbij het zeker weten durven gaan, leidt tot nieuwe perspectieven op de grote vraagstukken van onze tijd. Nieuwe mogelijkheden in denken en doen. En dat is precies waar The Curiosophy Collective over gaat.”

 

Voorbij het zeker weten komen

Het besef dat we meer niet weten dan zeker weten, ligt ten grondslag aan de Curiosophy filosofie. Curiosophy is de praktijk van nieuwsgierigheid in werk en leven. De drie pijlers vragend vermogen, slimme sensitiviteit en dialoog die de kern van onze Curiosophy aanpak vormen, voeden deze nieuwsgierigheid op ieder hun eigen wijze. Ze blijken keer op keer van grote waarde, omdat ze leiden tot nieuwe mogelijkheden die voorbij het eerste, zeker weten liggen.

 

Naar een collectief om nog meer impact te maken

Al meer dan twintig jaar delen founding partners van The Curiosophy Collective Suzanne Leclaire en Ariane van Heijningen hun liefde voor vragend vermogen, dialoog en sensitiviteit. En weten ze uit hun ervaring als coach, bestuurder en consultant hoe invloedrijk een scherpe vraag, een fundamentele dialoog of een bewust gevoelvolle blik kan zijn op keuzes die mensen maken. Curiosophy is niet nieuw in hun leven; de bundeling van hun kennis en kunde, samen met die van een dertigtal ervaren experts op het gebied van vragend vermogen, slimme sensitiviteit en dialoog in een prachtig collectief wél. The Curiosophy Collective is born!

Door de oprichting van The Curiosophy Collective is het mogelijk om (veel) meer mensen kennis te kunnen laten maken met de kracht van onze aanpak. En dat doen we graag. Vergroot je persoonlijk leiderschap in onze academy, vind nieuw perspectief op jouw persoonlijke vraag met behulp van onze coaching, kom tot collectief perspectief op een fundamentele vraag in jouw organisatie door middel van onze consultancy-trajecten en draag bij aan maatschappelijke vraagstukken met impactvolle anderen in onze society. We werken met verschillende diensten, zodat we op persoonlijk, organisatorisch en maatschappelijk vlak de kracht van Curiosophy in kunnen zetten.

 

 

Wil je niets van The Curiosophy Collective missen? Abonneer je dan hieronder op onze nieuwsbrief