The Cabinet of Curiosophy, 30 september 2021 – een impressie

Door: Bianca van Overmeeren | Fotografie: Justa van Bergen

 

Bij aankomst jaagt de wind door de bladeren van de bomen. Het is duidelijk herfst geworden. Met de wind waaien niet alleen de bladeren, maar ook mijn gedachten en gevoelens mee.

Ik neem plaats buiten op een bankje. Ik voel me onrustig als ik denk aan de grote maatschappelijke veranderingen waar we middenin zitten en de nog grotere veranderingen die op komst zijn. De klimaatcrisis bijvoorbeeld, een vraagstuk dat mij persoonlijk erg raakt en mij soms verlamt (want ja, waar begin je?). Ineens moet ik denken aan een serie die ik als kind keek en waar mijn kinderen nu ook naar kijken.

Barbapapa. In de jaren 70 maakten de Barbapapa’s zich al zorgen over de aarde. Helaas is er geen barbatruc die dit complexe vraagstuk gaat oplossen.

“Er zijn geen quick fixes voor dit soort vraagstukken. Vragen van deze aard vragen om iets anders.”

The Curiosophy Collective vat wat nodig is samen in drie pijlers: Vragend vermogen, Slimme Sensitiviteit en Dialogische logica. Dat zijn de pijlers van onderzoekend leven en leiderschap. Pijlers die vanavond omgezet gaan worden in een ervaring.

‘’Wat is onze plek van betekenis?’’ is de vraag die wij – negentig onderzoekende bestuurders, ondernemers, kunstenaars, toezichthouders, filosofen, investeerders, wetenschappers en andere nieuwsgierige geesten – gaan onderzoeken.

Terwijl mijn hoofd een logisch antwoord op deze vraag probeert te vinden, wordt het hoofd meteen een halt toe geroepen. We worden eerst meegenomen in een andere wereld. Een wereld waarin onze zintuigen, ons hart en de wijsheid die diep van binnen verstopt zit, worden aangesproken.

In de dialoog oogsten we wat eerder op de avond door de sensitieve interventies in ons werd aangeraakt. Er wordt gestameld. Gezocht naar de juiste woorden om dat stille weten recht te doen. Er worden zinnen uitgesproken die onaf zijn. Soms zijn we samen stil.

 

Soms geëmotioneerd. De denkkracht wordt aangesproken, maar zonder het gevoel bij de vraag te verliezen. Inzichten ontwikkelen zich gaandeweg het gesprek. Iemand zegt:

‘’Ik ben het niet meer eens met wat ik daarnet zei, ik vind nu wat anders’’.

Een zin die ik niet vaak hoor en van zoveel luisterkracht en reflectie getuigt. Gaandeweg ontwikkelen we als gehele groep een ongekende wijsheid, er ontstaat gevoel van richting.

De belofte van The Curiosophy Collective bij langere trajecten is dat ze nieuwe perspectieven biedt op collectieve vraagstukken. Als ik aan het einde van de avond terugloop naar mijn auto, is de wind nog harder gaan waaien. Toch heb ik mijn stabiliteit hervonden en ben ik vol vertrouwen. De verbinding en kracht die in zo’n korte tijd vanuit de groep is ontstaan, gaat hoe dan ook dingen in beweging zetten.

Mijn wens voor leiders in organisaties die voor grote opgaven staan, is dat zij zichzelf het niet-weten toestaan en vertrouwen hebben in het proces van Vragend vermogen, Slimme Sensitiviteit en Dialogische logica.

 

Wil je The Cabinet of Curiosophy ook eens meemaken? Wordt Member of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

 

De professionals van The Curiosophy Cast, die inhoudelijk bijdroegen aan deze ontmoeting zijn: